Kissanpennun kehitys

VASTASYNTYNYT KISSANPENTU

Vastasyntynyt kissanpentu on painaa yleensä noin 80–120 grammaa ja on vain ohuen karvan peitossa. Se on täysin kuuro ja sokea, eivätkä sen silmät ole vielä auenneet.

Pentu ei pysty säätelemään omaa kehonlämpöään, vaan on täysin emon tarjoaman lämmön ja turvan varassa. Ensimmäiset kymmenen vuorokautta pennut elävät lämpö-, haju-, tunto- ja makuaistinsa varassa ja suunnistavat niiden avulla emoa kohden. Jos pennulle tulee kylmä, eikä se erota tuttua emon tuoksua, alkaa se miukua kovaan ääneen. Emo oppii tunnistamaan jokaisen pennun yksilöllisen äänen ja ominaistuoksun.

10 VUOROKAUDEN IKÄINEN KISSANPENTU

Noin viikon iässä pennulla alkavat jalat jo kantaa ja 10 päivän iässä silmät avautua. Pentu voi jo kuulla sisarustensa sekä emon ääntelyitä. Tässä vaiheessa pentu on yleensä kaksinkertaistanut syntymäpainonsa. Viikoittainen kasvu on 50–100 grammaa.

2 VIIKON IKÄINEN KISSANPENTU

Silmien avauduttua pentu alkaa oppia emoltaan eri ilmeiden, eleiden, kehonkielen sekä ääntelyiden merkityksen. Omistajankin on hyvä oppia tuntemaan näitä kissan eleitä. Se oppii myös, missä tilanteissa mitäkin elettä kannattaa käyttää tai miten vastata. Kehonkielen vivahteiden opiskelu jatkuu aina 3 kuukauden ikäiseksi asti.

Vaikka kissanpennulla on jo syntyessään kyky äännellä emolleen, on suurin osa aikuisen kissan ele- ja kehonkielestä opittua. Herkkyyskauden aikana kissanpennulle tuleekin tarjota mahdollisuuksia oppia, jotta se osaa tulevaisuudessa kertoa lajitovereilleen aikomuksistaan ja ymmärtää toisen kissan viestejä.

Samaan aikaan pennulla on myös sosiaalistumisen herkkyyskausi, joka kestää 1,5 kuukauden ikään saakka. Pennun on tärkeää saada mahdollisimman paljon turvallisia ja palkitsevia kokemuksia sekä ihmisistä että muista eläinlajeista. Tämä on myös otollinen aika totuttaa kissa ihmisen seuraan, kosketteluun ja käsittelyyn. Vaikka muihin eläinlajeihin tottuminen on mahdollista myös aikuisiällä, täyttä luottamusta ei välttämättä synny ja sosiaalistaminen vie huomattavasti kauemmin.

4 VIIKON IKÄINEN KISSANPENTU

Pentu painaa jo noin 350450 grammaa, sille on alkanut kehittyä hampaita ja se voi syödä emon maidon lisäksi kiinteitä ruokia. Siirtyminen kiinteään ruokaan kannattaa tehdä varovaisesti ja kissanpennun ruokinnassa on tärkeää varmistaa riittävä ravintoaineiden saanti. Neljäviikkoiset pennut alkavat kiipeillä ja kiinnostua ympäristöstään, ja niille olisikin hyvä tarjota monipuolisia aistimus- ja liikkumiskokemuksia. Pennut kiinnostuvat myös hiekkalaatikosta, johon ne pääsevät jo kiipeämään tarpeilleen. Pentu oppii itsenäisesti hakeutumaan paikkaan, missä se voi kaivaa ja peittää tarpeensa.

8–12 VIIKON IKÄINEN PENTU

Kahdeksanviikkoisena pentu saa yleensä ensimmäiset rokotuksensa. Tehosterokotus sekä mikrosiru annetaan 12 viikon iässä. Kissanpennun paino on tässä iässä noin 1–2 kiloa. Hyvin kasvaneelle pennulle voidaan tehdä jo varhainen kastraatio tai sterilisaatio.

14 VIIKON IKÄINEN PENTU

Kissanpentu on saavuttanut suositeltavan emosta vieroitusiän. Se on valmis tutkimaan uutta maailmaa ja sillä on jo hyvät kommunikaatiotaidot. Pentu painaa usein jo yli kaksi kiloa ja ruokailee pieniä annoksia 3–6 kertaa päivässä.

Takaisin blogiin