Kissan elekieli

Kissan elekieli

OPI TUNNISTAMAAN ELEITÄ JA ILMEITÄ

Kissa viestittää eri ilmeillä ja eleillä omasta tunnetilastaan. Kissan eleet voivat olla hyvin hienovaraisia, ja pienilläkin muutoksilla voi olla täysin eri merkitys. Ilmeiden lisäksi kissalla on käytössään erilaisia vartalolla välitettäviä viestejä sekä monipuolinen ääniskaala. Edes kokeneen kissaihmisen ei aina ole helppo lukea kissan elekieltä, mutta sitä voi opetella. Näin kissanomistaja oppii tunnistamaan kissaa stressaavat tilanteet ja näkemään, jos kissan terveydentila muuttuu.

MIKSI KISSA KEHRÄÄ?

Kehräys on kissan tapa kertoa monista eri tunnetiloista, kuten tyytyväisyydestä saamiinsa rapsutuksiin ja ruokaan. Tyytyväinen kehräys on usein rennon rauhallista ja hidasta, kun taas nopeampi kehräys voi kertoa nälkäisyydestä sekä ruoan pyytämisestä.

Erilainen, nopeampi ja kireämpi kehräys voi kertoa kissan olevan sairas tai stressaantunut. Kehräyksen ohella kannattaakin seurata kehonkieltä ja eri ilmeitä.

MIKSI KISSA NAUKUU JA MOURUAA?

Kissojen naukuminen on oppimisen tulos. Ne ovat huomanneet, että ääntelyllä voi saavuttaa ihmiseltä jotain, kuten ruokaa tai huomiota. Äänenkäyttö, voimakkuus ja ääntelytavat ovat hyvin yksilöllisiä.

Jos kissan äänenkäyttö lisääntyy tai vähenee yhtäkkiä, voi se olla merkki muuttuneesta terveydentilasta tai stressistä. Esimerkkejä ovat kilpirauhasvaivat, hormonitoiminnan muuttuminen leikkaamattomalla kissalla tai vähäisestä virikkeiden määrästä ja turhautumisesta aiheutunut stressi. Myös levottomuus sekä oven raapimiset ja yölliset heräilyt voivat kertoa aktivoinnin ja tekemisen puutteesta.

Kissalle kannattaa tarjota monipuolisesti tekemistä ja virikkeitä, jolloin sen on helpompi rauhoittua. Yölliseen ääntelyyn tulee suhtautua mahdollisimman eleettömästi, sillä kissa oppii nopeasti saavansa ääntelyllään ihmisessä reaktion aikaiseksi.

MIKSI KISSA PUSKEE JA NUOLEE?

Kissalla on monipuolinen valikoima kehollisia viestintäkeinoja, joista osa liittyy kissojen hajukäyttäytymiseen. Hajurauhasia löytyy esimerkiksi sen poskipäistä, suupielistä ja ohimoista. Niiden avulla kissa hieroo omaa ominaistuoksuaan ihmiseen tai lajitoveriin, mikä rauhoittaa kissaa itseään sekä toimii tervehtimistapana. Usein kissa saattaa myös kehrätä puskemisen yhteydessä.

Kissa voi osoittaa sosiaalisuutta ja kiintymystä hakeutumalla turvalliseksi kokemiensa ihmisten ja eläinten lähettyville ja jopa nuolla niitä. Suurin luottamuksen osoitus on lähekkäin nukkuminen. Kaikki kissat eivät välttämättä välitä varsinaisesta kontaktista, mutta haluavat silti olla lähellä. Aralle kissalle yksi parhaimpia tutustumisen ja rohkaisemisen muotoja on tarjota mahdollisuus lähentyä ihmistä silloin, kun ihminen on nukkumassa.

MIKSI KISSA HEILUTTAA HÄNTÄÄ?

Erilaiset kissan hännän liikkeet tai pörhistyminen, selän köyristykset sekä vartalon liikkeet ovat kissan tapoja viestiä. Kissa pyrkii välttämään konflikteja, mutta jos se kokee tarpeelliseksi puolustautua, elekieli on yleensä suurta. Kissa voi köyristää selkänsä ja kääntää kyljen uhkaa kohti. Sen häntä on pörhöllä, silmät ovat ympyränmuotoiset ja se saattaa äännellä muristen tai suhisten.

Usein ympäristöstään kiinnostuneen kissan häntä heiluu puolelta toiselle, esimerkiksi sen nähdessä linnun. Muu kehonkieli on tarkkaavainen tai rento ja silmät mantelinmuotoiset. Jos kissan häntä viuhtoo puolelta toiselle nopeaa tahtia, korvien asento on kääntynyt taakse ja ilme kireä ja silmät melkein ympyrät, voi kyseessä olla turhautuminen tai epämukavuuden tunne.

Kun kissa on kiinnostunut ympäristöstään tai tassuttelee ihmistä vastaan, sen häntä on usein pystysuorassa tai hännänpää pikkuisella kaarella ja silmät sirrillään. Häntä voi myös olla kaartunut täysin selänpäälle. Osa kissoista osoittaa kiintymystä ja tervehtii ihmistä tärisyttämällä häntää.

TUNNISTA TYYTYVÄINEN KISSA

  • Kiinnostuneen kissan silmät ovat mantelinmuotoiset, viikset ja korvat selkeästi eteenpäin.
  • Tyytyväisen kissan silmät ovat mantelinmuotoiset tai lähes kiinni. Kissa katsoo tervehdyksen saajaa hieman kulmien alta. Viiksien asento on lähes suoraan sivuille ja myös korvien asento on kääntynyt sivulle.
  • Nautinnollisen ruoan jälkeen kissa voi lipoa kielellä suutaan edestakaisin puolelta toiselle.

TUNNISTA VIHAINEN TAI VARAUTUNUT KISSA

  • Huolestuneen kissan silmät ovat yleensä lähes tai täysin pyöreät ja korvat sekä viikset osoittavat etuviistoon.
  • Pelkäävän tai vihaisen kissan silmät ovat yleensä täysin pyöreät ja korvat kääntyneet taakse tai täysin päätä myöten. Kissa saattaa käyttää äänivahvisteita, kuten murinaa, suhinaa tai mouruamista.
  • Hämmentyneessä ja ristiriitaisessa tunnetilassa oleva kissa voi nuolaista yksittäisiä kertoja nenäänsä.
Takaisin blogiin