Kissojen silmäsairaudet

Kissojen silmäsairaudet

SILMÄTULEHDUS ON YLEINEN VAIVA

Kissan silmätulehduksen aiheuttaja voi olla virus, bakteeri, vierasesine, roska tai allergia. Tavallisimpia oireita ovat vuotavat ja rähmivät silmät sekä punoittavat sidekalvot. Kissa saattaa siristellä silmiään, niiden aukaiseminen on vaikeaa ja silmien ympäristö kutisee.

Silmätulehdukset ovat erittäin yleisiä ja ne voivat olla toisen sairauden oire. Silmätulehduksen hoitamisessa, allergia- tai vierasesine-epäilyssä on syytä kääntyä heti eläinlääkärin puoleen, eikä yrittää hoitaa vaivaa kotona. Kissan silmät vahingoittuvat herkästi ja näkökyky voidaan menettää jopa kokonaan, jos oikeaa hoitokeinoa ei aloiteta ajoissa.

VILKKULUOMI KERTOO SAIRAUDESTA

Normaalisti kissan vilkkuluomen toimintaa ei juurikaan näe, sillä se pysyy piilossa ja levittää kyynelnestettä silmän pintaan silmäluomien liikkuessa. Jos kissan silmään kohdistuu jokin uhka, vilkkuluomi tulee ulos suojaamaan silmää. Se myös kuljettaa kyynelnesteen mukana eritteitä sierainaukkoihin, jolloin kissalla on yleensä sierainvuotoa.

Vilkkuluomen esillä olo onkin usein merkki, että kissan vastustuskyky on heikentynyt ja sillä on jokin sairaus. Kyseessä voi silmätulehduksen lisäksi olla esimerkiksi hengitystieinfektio. Eläinlääkäri auttaa sairauden selvittämisessä ja oireiden hoitamisessa.

Takaisin blogiin