Kissan nirsoilu ja syömättömyys

Kissan nirsoilu ja syömättömyys

MIKSI KISSA EI SYÖ?

Terveellä ja hyvinvoivalla kissalla on hyvä ruokahalu ja se nauttii ruoan etsimisestä. Nirsoilun tai jopa syömättömyyden takana on melkein aina muuttunut terveystilanne, kuten suu- ja hammassairaudet, närästys tai sairaudesta johtuva pahoinvointi. Jos kissa on yhtäkkiä alkanut valikoida ruokaa tai nirsoilla, on hyvä käydä eläinlääkärissä.

ENTÄ JOS KISSA ON AINA OLLUT NIRSO?

Jos kissa on koko ikänsä ollut hieman valikoiva ruoan suhteen, voi miettiä, saako kissa tarpeeksi mielihyvän kokemuksia ja aktivointia. Nämä tekijät voivat saada kissan valikoimaan ruokaansa. Nirson kissan voikin saada syömään paremmin hyödyntämällä erilaisia aktivointikuppeja. Kannattaa kiinnittää huomiota myös ympäristöön ja varmistaa, että kissa saa ruokailla rauhassa, eikä sen ympärillä ole stressaavia tekijöitä.

MITEN VAIHTAA RUOKAA KISSALLA?

Kissan totuttaminen uuteen ruokaan tulee tehdä vähitellen sekoittamalla vanhaa ja uutta ruokaa siten, että uuden ruoan määrää nostetaan annoksessa hiljalleen. Jos ruoka ei silti maistu, voi sitä hieman lämmittää tai lisätä siihen lämmintä vettä, mikä voi tehdä ruoasta kissalle maistuvampaa. Jos kissa on syönyt vain kuivaruokaa, älä pidä sitä koko ajan tarjolla. Lähde totuttamaan kissaa märkäruokiin esimerkiksi laittamalla märkäruoan päälle hieman kissalle tuttua kuivaruokaa. Märkäruoasta kissa saa myös nestettä.

Ruokaa ei kannata vaihtaa liian nopeasti. Kissa voi saada vatsanpuruja tai se voi kokea uuden ruoan maun ja koostumuksen häiritsevänä erityisesti, jos se on oppinut pentuna tietynlaiseen ravintoon. Älä myöskään paastota kissaa. Yli 8 tunnin paasto saattaa joillakin kissoilla muodostaa vaarallisen rasvamaksan.

Uuteen ruokaan tai erilaiseen koostumukseen totuttaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Ruoka, joka ei kelvannut vielä viikko sitten, saattaa yhtäkkiä kelvata.

Takaisin blogiin