Kissan koulutus

Kissan koulutus

UUSIEN TAITOJEN OPETTELUA OMAEHTOISESTI

Kissan aktivointi tarkoittaa ihmisen tarjoamia toiminnallisia virikkeitä, jotka täydentävät kissan lajityypillisiä käyttäytymistarpeita ja aistivirikkeitä. Riittävällä aktivoinnilla ja kouluttamisella voidaan ennaltaehkäistä kissan stressiä ja terveyshuolia sekä epätoivottua käytöstä. Erilaiset aktivointimuodot myös tukevat ihmisen ja kissan välistä sidettä, lisäävät kissan luottamusta ihmiseen ja sujuvoittavat arkea.

OPETA KISSALLESI ARKITAITOJA JA TEMPPUJA

Kissalle kannattaa opettaa hyödyllisiä arkitaitoja, kuten hoitotoimenpiteitä sekä kuljetuskoppaan menemistä ja matkustamista. Arkitaitojen lisäksi kissalle voi opettaa erilaisia temppuja, kuten istumista, tassun antamista, maahan menoa, takajaloilla seisomista, pyörähdyksiä ja asioiden koskemista. Kissat voivat myös harrastaa agilitya, rallitokoa, noseworkia sekä haju- tai esine-erottelua. Kouluttamisessa korostuu kissan omaehtoinen opettelu, sen tunnetilojen huomiointi ja tilanteen tekeminen mukavaksi.

VAHVISTA HALUTTUA KÄYTÖSTÄ PALKKIOLLA

Kissan kouluttaminen lähtee liikkeelle sopivan palkan eli motivaattorin etsimisestä. Kissan valitseman palkan avulla on helppo vahvistaa toivottua käytöstä. Palkkiona voidaan käyttää ruokaa, herkkuja, leluja ja leikkimistä, rapsutuksia tai silityksiä, ulkoilua tai mitä tahansa, minkä kissa kokee palkitsevaksi.

Koulutuksessa on tärkeää pilkkoa harjoitukset tarpeeksi pieniin ja helppoihin osiin sekä edetä harjoittelussa kissan ehdoilla. Harjoitteluun kannattaa varata aikaa ja kärsivällisyyttä. Koulutuksen edetessä voi harjoittelutahtia nopeuttaa ja haastavuutta lisätä.

Palkitsemisen tulee aina olla oikea-aikaista eli juuri toivotun käytöksen kohdalla tapahtuvaa. Palkitsemisessa voi käyttää apuna palkkiomerkkiääntä.

ÄLÄ RANKAISE EPÄTOIVOTUSTA KÄYTÖKSESTÄ

Entä jos kissa pissaa väärään paikkaan, ääntelee öisin, kynsii sohvannurkkaa tai hyppää verhoihin? Ratkaisu ei ole rankaisu. Kissan rankaiseminen suihkepullolla, fyysisesti kurittamalla, jäähylle viemällä tai torumalla kovaan ääneen opettaa kissalle vain, että ihminen on arveluttava. Epämukavuus yhdistyy tilanteessa ihmiseen, ei käytökseen. Kissa todennäköisesti jatkaa epätoivottua käytöstä ihmisen ollessa muualla.

Epätoivotun käytöksen taustalla voi olla normaalin lajityypillisen käytöksen toteuttaminen, stressi tai kipu, jonka syy pitää selvittää. Kissa ei kosta tai osoita mieltään, eikä murehdi mennyttä tai tulevaa. Aktivoinnin ja virikkeiden lisääminen voi korjata ongelmakäytöstä.

Takaisin blogiin