Turvallinen koti kissalle

Turvallinen koti kissalle

LUO KISSAYSTÄVÄLLINEN YMPÄRISTÖ

Tee kodistasi kissalle turvallinen jo ennen kuin se saapuu kotiin. Huomioi koko ympäristö, kissan lajityypillinen käyttäytyminen sekä tunne, jonka ihmiset ja perheen muut eläimet luovat. Kissa tarvitsee riittävästi tilaa sekä erilaisia piiloutumis- ja kiipeilypaikkoja sekä useamman kuin yhden ruoka- ja juomakupin sekä tarpeidentekopaikan.

MAHDOLLISTA TARPEET, EHKÄISE VAARATILANTEET

Kissa on luonnostaan saalistaja ja saaliseläin. Siksi on tärkeää, että kissa pääsee piiloutumaan rauhallisiin nukkumapaikkoihin ja kiipeämään korkealle tarkkailemaan ympäristöään. Piilo- ja kiipeilypaikkojen on hyvä olla kissalle tarkoitettuja ja turvallisia.

Tärkeää on, että erilaiset vaaraa aiheuttavat tilanteet ja tapaturman mahdollisuudet ennaltaehkäistään. Varmista, että kissa ei pääse jumittumaan ahtaisiin paikkoihin, tipahtamaan vahingossa tai tulemaan takaa-ajetuksi. Laita myös sähköjohdot ja vaaralliset tarvikkeet kissan ulottumattomiin.

POISTA MYRKYLLISET KASVIT JA AINEET

Kissoja voi houkuttaa erilaisten kasvien maisteleminen, sillä luonnossa ne ylläpitävät ruoansulatuskanavan toimintaa heinän syönnillä. Kissoille voikin kasvattaa syötäväksi omaa heinää, kuten maissia tai vehnänorasta.

Sen sijaan kissoille myrkylliset kasvit kannattaa joko hävittää tai varmistaa, että kissa ei pääse niiden lähelle. Tunnettuja vaarallisia kasveja ovat liljat, joulutähti, jouluruusu, talvimarja, hyasintti, tulppaani, amaryllis, atsalea, kielo, muratti, jukkapalmu ja limoviikuna. Myrkytysoireet ilmenevät erilaisina suolisto-, hengitystie-, iho- tai neurologisina oireina.

Joissain kodeista käytetään myös erilaisia huonetuoksuja sekä haihduttimia, joihin lisätään eteerisiä öljyjä. Moni eteerinen öljy on kissoille vaarallista varsinkin nieltynä, mutta ne voivat kulkeutua kissan elimistöön myös ihmiskontaktin tai turkille leviämisen kautta.

ENNALTAEHKÄISE LEMMIKIN STRESSIÄ

Kissan hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta voi tukea ehkäisemällä stressiä. Kissaa ei saa pakottaa, rankaista tai päästää säikähtämään toista eläintä. Pelon ja stressin minimoinnissa sinua auttaa kissan elekieleen ja lajityypilliseen käytökseen tutustuminen.

Sosiaalinen turvallisuuden tunne pohjautuu kissayksilön omiin tarpeisiin, mieltymyksiin sekä kokemuksiin toisista eläimistä ja ihmisistä. Kannattaa ottaa huomioon, että jotkut kissat tarvitsevat toisia enemmän sosiaalista kanssakäymistä.

HARKITSE KISSAVAKUUTUKSEN OTTAMISTA

Kissavakuutus on taloudellinen turva, jos kissalle sattuu tapaturma tai se sairastuu. Vakuutus kannattaa ottaa nuorella iällä ennen todettuja sairauksia, sillä muuten näitä ei välttämättä korvata. Vakuutusyhtiöillä on erilaisia käytäntöjä vakuutusehtojen ja korvaamisen suhteen, joten tutustu useamman vakuutusyhtiön palveluihin.

Takaisin blogiin