Tunnista kissan kipu

Tunnista kissan kipu

OPI TUNNISTAMAAN KIPUKÄYTTÄYTYMINEN

Kissojen kipua ja stressiä voi tulkita kissan ilmeistä, eleistä sekä käytöksestä. Erilaiset kipua aiheuttavat sairaudet sekä stressi näkyvät usein muuttuneena käytöksenä.

LISÄÄNTYNYT JUOMINEN JA PISSAAMINEN

Jos kissan juominen lisääntyy tai vähentyy, voi se olla merkki sairaudesta. Esimerkiksi diabetes- tai munuaissairaudet sekä virtsatieongelmat voivat lisätä juomista. Samalla pissaaminen lisääntyy ja pissaa voi alkaa ilmestyä ei-toivottuihin paikkoihin.

Raikasta vettä tulee olla aina tarjolla ja juomapaikka kannattaa sijoittaa eri paikkaan ruokapaikan kanssa. Jos kissan juominen kasvaa huomattavasti, eikä syynä ole esimerkiksi muuttunut ravinto, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

TARPEIDENTEKO VÄÄRÄÄN PAIKKAAN

Pissaaminen ja kakkaaminen hiekka-astian ulkopuolelle kielii kissan muuttuneesta tunnetilasta, kivusta, sairaudesta tai stressistä.

Kissaa voivat stressata hiekkalaatikon epäsiisteys, muut hiekkalaatikon käyttäjät, hiekkalaatikon peittomateriaali tai sen vähyys sekä hiekkalaatikon paikka. Myös ympäristössä tapahtuneet muutokset sekä vähäiset mahdollisuudet toteuttaa lajityypillistä käytöstä aiheuttavat stressiä.

Kissa liittää kivuntunteen usein ympäristöönsä, jolloin esimerkiksi tulehduksesta tai nivelvaivoista johtuva kipu saattaa yhdistyä hiekkalaatikolle menemiseen tai sen ympäristöön ja kissa tekee siksi tarpeensa muualle. Syy väärään paikkaan pissaamiselle ja kakkaamiselle onkin tärkeää selvittää eläinlääkärin tai kissoihin erikoistuneen eläintenkouluttajan avulla, jotta kissa saa tarvitsemansa avun ajoissa.

RUOKAHALUTTOMUUS JA NIRSOILU

Ruokahaluttomuus, nirsoilu ja muovin syönti voivat kieliä suun ja ruonsulatuskanavan ongelmista tai närästyksestä. Jos ruoansulatuskanavassa on ongelmia, se voi ilmetä myös ripulina, ummetuksena tai oksentamisena.

Kissalle on normaalia syödä ja oksentaa ruohoa, jota kannattaakin kasvattaa kissalle kotona. Mutta liiallinen ruohon syöminenkin on usein sairauden oire joka kielii ruoansulatuskanavan ongelmista.

TOISTUVA KUOLAAMINEN

Kissat eivät normaalisti kuolaa. Joillakin kissoilla tosin erittyy kuolaa samalla kun ne leipovat tassuillaan tyytyväisyyttään. Kissan toistuvan kuolaamisen taustalla voivat olla myös suu- tai hammassairaudet, suun kipu tai trauma, vierasesine, pahoinvointi, infektio, reaktio myrkyllisen tai vaarallisen aineen nielemisestä tai ärsytys suun limakalvoilla. Selvitä syy mahdollisimman nopeasti eläinlääkärissä.

HYPPÄÄMISEN JA LIIKKUMISEN VÄLTTÄMINEN

Kissojen kipu ja stressi voivat ilmetä hyppäämisen välttämisenä, vähentyneenä liikkumisena tai nukkumisen lisääntymisenä, joiden usein ajatellaan vääristyneesti johtuvan kissan laiskistumisesta ja vanhenemisesta. Taustalla voi kuitenkin olla luustollisia muutoksia ja nivelvaivoja, joten syy kannattaa selvittää.

VETÄYTYMINEN

Vetäytyminen omaan rauhaan ja kissan kyyhöttävä asento voivat olla merkki kivusta. Kissan kipua voi havainnoida sen ollessa hieman selkä kumarassa ja pää painuneena, korvien ollessa kääntyneenä sivuille tai päätä myöten ja silmien siristäessä tai painuessa kiinni. Usein myös viiksikarvat sojottavat hajanaisesti eri suuntiin. Kipeä kissa ei yleensä halua tulla kosketuksi tai nosteltavaksi.

Takaisin blogiin