Kissan virtsaamisongelmat

Kissan virtsaamisongelmat

KISSAN VIRTSATIETULEHDUS JA VIRTSAKIVET

Virtsatietulehduksia voi kokeilla ennaltaehkäistä riittävällä nesteensaannilla. Virtsatietulehdus sekä kiteet tuottavat kissalle kipua, jolloin sen voi olla vaikea pissata hiekkalaatikolla tai edes kiivetä siihen. Kipu saattaa vaikuttaa myös kissan pidätyskykyyn.

Virtsatiet voivat tukkiutua myös virtsakivistä, jolloin kissa yrittää käydä pissaamassa siinä kuitenkaan onnistumatta. Tämä voi näkyä kissassa levottomuutena sekä lisääntyneenä ääntelynä. Virtsatietulehdukseen tai virtsakiviin voi liittyä myös virtsan verisyys. Virtsatietulehduksen ja virtsakivien toteamiseen ja hoitoon tarvitaan eläinlääkäriä. Hoitamaton virtsatietukos johtaa pahimmassa tapauksessa kissan kuolemaan.

IDIOPAATTINEN KYSTIITTI

Toistuvien virtsatietulehdusten kohdalla on hyvä tutkia virtsarakko. Jos se on siisti ja kiteetön, voi kyseessä olla idiopaattinen kystiitti. Idiopaattinen kystiitti on virtsarakon steriili tulehdustila, joka muistuttaa oireiltaan virtsatietukosta tai -tulehdusta. Altistavia tekijöitä ovat yleensä stressi sekä liian vähäinen nesteen saanti. Tärkeimpänä hoitona ja ennaltaehkäisynä on minimoida stressitekijät sekä varmistaa nesteensaanti ravinnon ja raikkaan veden avulla.

Takaisin blogiin